Atas permintaan kawan mummy, kat sini mummy tulis resepi laksa versi mummy ok
LAKSA KEDAH / PENENG
untuk makan 4-6 orang
Laksa 1 paket
Ikan kembung @ Sardin 2kg
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 ulas
Cili Kering Kisar 1 senduk
Setengah inci belacan
Asam keping
Daun Kesum
Bunga kantan
Sardin 1 tin kecil@sedang
BAHAN TABUR
Timun
Bawang Besar
Cili Padi
Daun salad
Daun selom (optional)
Telur rebus
CARA-CARA
1. Rendam laksa setengah jam & rebus sampai empuk.
2. Rebus Ikan yang dah di siang & cuci bersih. Masukkan garam & 10 keping asam keping
3. Perisi Isi ikan (Asingkan tulang & Isi)
4. Kisar Isi ikan sampi halus, masukkan dalam periuk besar
5. Kisar Tulang ikan & tapis dan tuangkan dalam periuk tadi, letak periuk atas api
6. Masukkan cili kisar, belacan, bawang besar, bawang putih yang telah di kisar
7. masukkan daun kesum, bunga kantan, garam, gula & bahan perasa.
8. Masukkan sardin tin.
9.masak hingga mendidih.