Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Isnin, 3 Disember 2012

BUBUR NASI

Bubur nasi danish yang mummy buatkan semalam. apa rasanyer?bagi mummy la, kalau ikan bilis tu digantikan dengan ayam lagi best kot..sebab mummy x suka bau ikan bilis tu..Opppss bukan mummy x makan ikan bilis tau..tapi untu bubur nasi danish ni mummy rasa ikan bilis tu x best la bau die..nanti kita cuba ganti dgn ikan segar ke..mungkin sedap kot.

Ikan bilis
(Mummy buang tulang yang kat tengan tu, cuci bersih & rendam semalaman untuk hilangkan masin)
 kISMIs
7 biji
 bADAm
2 biji

 bERAS
2 sudu yang dah di kisar

 lOBAK MERAH
2 inci

 kURMA
sebiji

 sAWI
1 pokok

tOMATO
1/2 biji

Cara mummy

rebus beras yang dikisar, beras hancur masukkan ikan bilis, kurma, badam & kismis. rebus sehingga air agak kering, masukkan tomato. biarkan seketika, masukkan sawi & tutup api. masa masuk sawi tu kacau2 kejap jer..jgn bagi sawi tu berubah warna..nanti lecur sangat hilang zat. bila dah sejuk kisar & tapis.

PURI EPAL MERAH, PEAR & BUBUR NASI

Masa danish belom lagi 6 month, mummy selalu buat puri buah epal, pear & bubur nasi. masa ni mummy belom bagi danish makan sayur , ikan & ayam lagi.

 Buah Pear (pilih yang lembut & manis)

 Buah epal (Pilih yang manis)

Beras
(Danish mummy guna beras apa yang mummy & daddy makan jer, Jasmine Basmathi)

Cara2
 Rebus beras sampai jadi bubur. Sementara menunggu bubur hancur, kupas kulit epal & pear. Potong buah kecil2. Apabila beras dah hancurr, air didalam bubur jangan sampai kering,masukkan buah epal & pear ke dalam bubur nasi tadi. rebus sampai air kering. Apabila bubur dah sejuk, kisar sampai hancur. Tapis dulu ok, sebab takot ade serat2 buah tu. time ni danish belom 6 month so apa jua yg di kisar mesti di tapis dahulu. supaya tekstur makanan tu lembut.


 Mummy Xcited lebih, 1st time buat puri utk danish

 1st time makan. sampai bekas tu pn danish nak giget

Marah katt mummy sb lambat suap

PURI MANGGA & EPAL MERAH


bUAH mANGGA MASAK (pastikan mangga manis ok)

Buah epal merah
(kalau boleh ty tukang jual tu epal mana yang manis)

Buah mangga & epal yang dah siap dipotong kecil

Cara2

Kupas kulit mangga & potong kecil2 (letak sebelah)
Kupas kulit epal & potong kecil2, masukkan dalam periuk, isi kan sedikit air&rebus sampai air kering.
Bila epal dah sejuk, kisar bersama mangga.
Siap puri untuk di makan.

memang sedap puri mangga & epal ni

PURI PISANG

Mummy selalu buat puri pisang ni untuk danish. Biasala pisang kan manis, memang sedap & laju jer danish makan. Puri pisang ni mummy akan buat bl tgk danish susah nak poopoOO..so, bl kn jer pisang ni senang sikit la danish nak membuang.

Cara2
Pisang (suka hatila pisang apa pn. mummy gn pisang ni sebab pisang ni jer selalu jual kat kedai mamak depan tu.)
Ok, buang kulit pisang tu dl ok, lepas tu potomg kecil2 supaya senang nak kisar nanti.
lepas tu, masukkan pisang & sedikit air dalam blender, kisar halus.
dah siap.


 pISANG 

 SeBIJI pisang yang dah di potong kecIL

PurI pisang dah siap
Copyright@segala terkandung adalah hak milik MUMMY AISY