Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Selasa, 20 November 2012

LAKSA KEDAH / PENENG

Atas permintaan kawan mummy, kat sini mummy tulis resepi laksa versi mummy ok

LAKSA KEDAH / PENENG
untuk makan 4-6 orang

Laksa 1 paket
Ikan kembung @ Sardin 2kg
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 ulas
Cili Kering Kisar 1 senduk
Setengah inci belacan
Asam keping
Daun Kesum
Bunga kantan
Sardin 1 tin kecil@sedang 

BAHAN TABUR
Timun
Bawang Besar
Cili Padi
Daun salad
Daun selom (optional)
Telur rebus

CARA-CARA
1. Rendam laksa setengah jam & rebus sampai empuk.
2. Rebus Ikan yang dah di siang & cuci bersih. Masukkan garam & 10 keping asam keping
3. Perisi Isi ikan (Asingkan tulang & Isi)
4. Kisar Isi ikan sampi halus, masukkan dalam periuk besar 
5. Kisar Tulang ikan & tapis dan tuangkan dalam periuk tadi, letak periuk atas api
6. Masukkan cili kisar, belacan, bawang besar, bawang putih yang telah di kisar
7. masukkan daun kesum, bunga kantan, garam, gula & bahan perasa.
8. Masukkan sardin tin.
9.masak hingga mendidih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Copyright@segala terkandung adalah hak milik MUMMY AISY